úterý 19. března 2019

Co je to omegaverse?



"Kdysi dávno existovala jen dvě pohlaví – muž a žena. Nicméně, vzhledem k rychlému poklesu lidské populace, musela zasáhnout evoluce. Rozdíl mezi mužem a ženou je teď pouze vnější. Vystupují zde tzv. alfy, bety a omegy. Alfy jsou přirození vůdci, jimž se podřizují bety a nejníže stojí omegy."




BL – Boys Love, Yaoi, Slash, láska mezi muži.
Canon – Originální původní tvorba. (např. Naruto, Harry Potter)
(Omega)verse – Verse je odvozeno od slova universe (čs. Svět), nikoli verze(!!) takže do češtiny to můžeme překládat jako omega svět.
Furry – Zvířata, která mají lidské vlastnosti - schopnost lmuvit, chodit po dvou a nosit oblečení.

Původ 

Z Evropy a Ameriky můžeme přivítat nový speciální BL svět. Svět původně vytvořený jako parodie na vlkodlaky, následně se ale stal velice oblíbeným. Vztahy vyskytující se zde, jsou založené na hierarchickém uspořádání přejaté z výzkumu chování zvířat, převážně vlků.

Existuje již bezpočet typů a druhů omegaverse. Jelikož původní tvůrce je neznámý, není zde žádný canon. Ve svém omega světě si „pravidla“ může autor upravit dle svého, jak se mu to líbí či vyhovuje příběhu. Tyto typy příběhů se často pojí s vlkodlačími smečkami, polidštěnými zvířaty (Furry) nebo v souvislosti s jinými nelidskými a nadpřirozenými tvory.

První předzvěstí omega světa v Japonsku se stala manga Sex Pistols. Ta začala vycházet v časopise už v roce 2004. A jako kniha vyšla poprvé v roce 2008.

Každý může otěhotnět?! 

Schopnost odnosit dítě náleží v takovém světě nejen ženám, ale všem omegám bez ohledu na primární pohlaví a schopnost oplodňovat nejen mužům, ale i všem betám a především alfám. Ženám se klitoris vyvinul do penisu, takže i ženy jsou schopné oplodňovat muže.

Rozdíly mezi Alfou, Betou a Omegou 

ALFA α

     • Muži mají tzv. Uzel (nebo-li knot či Bulbus glandis) více informací zde.
     • Mají nepravidelné říje.
     • Během říje mohou ejakulovat až po dobu 20-30 minut, tím zvyšují procento oplodnění.
     • Vypouštějí silné feromony, kterými si dokáží ostatní podřídit. Čím silnější feromony, tím mocnější (děsivější) jedinec.

BETA β

     • Neprocházejí říjí.
     • V blízkosti omegy v říji se dokáží ovládat.

OMEGA Ω

     • Pravidelné říje. (jednou za měsíc, jednou za tři měsíce - záleží na autorovi)
     • U mužské omegy je šance otěhotnění mimo říji velmi nízká.
     • Vypouštějí feromony, které jsou během říje mnohem silnější a přivedou alfy do říje. (až do šílenství)
     • Jsou považovány za odpad společnosti.

Co je to říje?

Říjí prochází pouze alfy a omegy. První říje se dostaví mezi 12.-18. rokem života. (Závisí i na tom, kdy omega potká svého osudového partnera, jestli vůbec.)
Uvnitř těla se pomocí hormonů tvoří pohlavní feromony, které jsou vylučovány např. kůží nebo potem. Každé vedlejší pohlaví má odlišné feromony. Během říje se množství těchto vypouštěných feromonů zvýší. Původně byly pro svádění alf, proto jsou feromony omeg tak typické.
Alfy se dostanou do říje, až když ucítí feromony omegy v říji. V říji mají sklony chovat se násilně a zcela šíleně.


Spojení mezi Alfou a Omegou „Spoutání“ 

Pokud alfa při páření kousne omegu v říji do místa okolo šíje, tito dva se stanou „párem“. V momentě, kdy se „spoutají“, není omega schopná reagovat na feromony jiné alfy a její feromony nepůsobí na jinou alfu. (Jednoduše řečeno – Není možné, aby „spoutaná“ omega svedla, nebo byla svedena.)
Spoutaná omega není schopná mít sex s nikým jiným než se svým partnerem. Pokud se o to pokusí, tělo omegy toho druhého odmítne, pocítí závratě, bolest hlavy a nevolnost. Obecně toto pouto nemůže nic zničit.

Pro svoji ochranu omegy používají krční límec, obojek.

Osudové pouto – Když na sebe feromony alfy a omegy vzájemně reagují (bez ohledu na říji), i když si čelí tváří v tvář poprvé v životě. Při prvním střetnutí pocítí zvláštní pocity. Bez výjimky se u nich vyvine vzájemná láska. Jsou tak však velmi vzácné případy, že se považují za legendu. (Ano, je to tak výjimečné, že se to děje v každé druhé omegaverse manze.) 

Lidská populace 

• ALFY – Mají vyšší porodnost než omegy. Jsou fyzicky zdatnější. Muži ejakulují třikrát déle než ostatní a feromony jim potvrzují jejich vysoké postavení. Jiné jejich typické fyzické znaky dosud nebyly prokázány. Jsou všeobecně známí jako nadřazený druh.

• BETY – Většina celého lidstva. Dříve byli vždy jen po boku alf. Nicméně postupem času se díky svému úsilí a jednotlivcům v manželství jejich situace změnila a i „obyčejná beta“ se dokáže dostat na stejně vysokou pozici jako alfa.

• OMEGY – Mají nejnižší porodnost. Než vznikly potlačující léky, omegy byli nuceny zůstávat doma a šance najít si práci byla téměř nemožná.

Každodenní život 

ŠKOLA 

Školy mají většinou pro alfy speciální kurzy nebo specializované třídy, do kterých se mohou dostat i bety nebo dokonce i omegy na základě jejich inteligence. Alfy jsou všeobecnými vůdci, takže chodí do těchto tříd/kurzů automaticky, kde je vyučování sestaveno tak, aby jim více vyhovovalo.
• ŠKOLY PRO ALFY - Existují školy, kam mohou docházet pouze alfy, ale školy „pouze pro bety“ nebo „pouze pro omegy“ neexistují.

PRÁCE 

• ALFY – Většinou zastávají velmi vysoké pozice, kde mají hodně zodpovědnosti a respektu. Většinou je jejich hlavní cíl zdědit vedení rodinné firmy.
• BETY – Hodně záleží na individuálních schopnostech. Mohou se dostat na pozici hodné alfy. Nicméně je všeobecně známo, že bety jsou alfy „pravá ruka“.
• OMEGY – Od doby vytvoření léků, které potlačují říji, se počet pracovních míst pro omegy dost zvýšil. Nicméně kvůli společenským předsudkům, problém nalézt práci stále existuje. Zaměstnavatelé je nechtějí přijímat, protože by jim museli dávat během říje placené volno.

MANŽELSTVÍ 

Existuje nepsané pravidlo – oženit se za stejný „druh“ - alfu, betu nebo omegu.
Jsou tu ale alfy, které mají silný pud pro nadřazenost, zachování rodokmenu a jeho čisté krevní linie. Proto mají potřebu hledat si za partnera další alfu. Rodiny plné alf jsou většinou na svou „neposkvrněnou“ krev velmi pyšní. Jsou i případy, kdy si alfa hledá za partnera omegu – snadnější rozmnožování, možnost spoutání. Ovšem v takových případech se veřejnost na omegu dívá skrze prsty, protože je předpokládáno, že se za alfu vzdala kvůli postavení nebo penězům.
Po roce 1960 nebyli neobvyklé dokonce ani svatby mezi betami a omegami, stejně tak i mezi alfami a omegami. Nicméně je stále těžké říct, jestli jsou tyhle různorodé svatby normální.

tzv. „hnízdo“ novinka ‼️

Toto je charakteristické chování pouze pro omegy.
Pokud omega, která je „spoutaná“, je dlouho bez kontaktu se svou alfou, tak omeze je po alfě teskno (smutno). Tuto touhu po tělesném kontaktu se svou alfou nahrazuje shromažďováním (nejčastěji) oblečení či jiného majetku alfy, na kterém alfa zanechala dostatek svého zbytkového pachu či svých feromonů.
Toto chování se nejčastěji objevuje během říje či těhotenství, pokud není alfa během těchto událostí přítomna. 

Protilátky, antikoncepce, ... (snižovače hormonů / říji potlačující léky) 

     • Vznikly v roce 1950 za účelem zklidnění omeg.
     • Obsahují hormony z alf, aby snížily počet vypouštěných feromonů.
     • Účinnost je individuální. Omegy mohou být na některé léky alergické nebo na ně nemusí mít vůbec žádný efekt.
     • K získání těchto léků je nutné nejdřív zajít do nemocnice nebo ke svému lékaři. Není možné je získat bez receptu.

PRÁŠKY – Každodenní používání. Jedna pilulka denně. Nejsou známé žádné všeobecné vedlejší efekty, ty jsou individuální.

INJEKCE – Když nastane říje, vstříkne se do paže nebo stehna. Do pěti minut se tělo v říji uklidní. Následují vedlejší efekty, které zahrnují silné bolesti hlavy, nevolnost a závratě. Tyhle injekce (říji potlačující léky) jsou používány jen v nejhorších případech (například na veřejných místech, na pracovišti nebo ve škole).


ZDROJE:

Fanpolis
• Mangy: Kurui Naku No Wa Boku No Ban (Kusabi Keri); Kashikomarimashita, Destiny (Sachimo); Okusama wa Alpha (Fuyu Natsushita); Ai to Makoto (Moriyo)

_________________________________________________________________________________

Doufám, že vám tento článek pomohl více porozumět omega světu. ^^ Hlavně si pamatujte, že tohle nejsou žádná absolutní pravidla! V každé manze a příběhu je vše individuální. Vše záleží na autory, jak se rozhodne o různých detailech. ^^ (například jestli i mužské alfy a bety mohou otěhotnět, jak bety reagují na omegu v říji, atd...)
Budu ráda, pokud mi zanecháte komentář, jaký máte na omegaverse názor, jestli jste něco četli (U mě si můžete přečíst Pendulum a My Alpha nebo Love is an Illusion.), jak se vám to líbilo, atd... ^^ Popřípadě mi můžete napsat, jestli náhodou nepíšete příběhy, které se odehrávají v omega světě. ;3
Určitě jste pochopili, že já omega světy naprosto miluji! ♥ Ale popravdě povídku jsem na toto téma ještě nečetla, jestli vy ano a líbilo se vám to, můžete mi do komentářů hodit odkaz! ;3
Dříve jsem M-preg (male pregnancy = mužské těhotenství) moc neholdovala, ale tady, jak je logicky upraven svět a evoluce, je to prostě něco, co mě zaujalo. ;3 I když mi také chvíli trvalo, než jsem tomu zcela propadla. :D

+ Jako vždy děkuji KlokanKlára a RatAnn za kontrolu! ;3

4 komentáře:

  1. Ahoj , moc děkuji za pěkně vysvětlený svět Alf, Omeg a Bet. Tyto příběhy mám také moc ráda:-D Zrovna včera jsem narazila na jeden příběh, bohužel anglicky neumím, takže jen hádám o co tam jde: Okusama wa Alpha četla jsem ho na stránce mangago.me

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že jsem pomohla. :3
      Tuhle mangu znám, je to jedna z těch, kde jsem brala informace. I když je to docela doba, co jsem ji četla, pamatuji si, že je to zrovna jedna z těch složitějších. :D

      Vymazat
  2. https://www.wattpad.com/620575628-zv%C3%AD%C5%99e-yaoi-%C4%8D%C3%A1st-1-prolog

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za podporu ♥

Převedeno z domény blog.cz programem blogcz2WPMartin Rybenský 2017)

Flag Counter